Speltbier

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een Eko graan.

Spelt is, zoals men vaak leest, niet een tarwesoort, maar een graan, wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse tarwe, werd gekweekt. Het bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt, ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam. De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Het bloemlichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. De vitaminen en mineralen zijn door het doorfokken met andere prioriteiten dan gezondheid, bijna volledig verdwenen uit tarwebloem.
Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor. Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet hedentendagen, dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Het energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren - en géén cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de bloedvaten en voormindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.

Spelt is een minder bekend graangewas met een opvallend lange en slanke aar. Het is een oude soort graan die niet zo makkelijk kan worden verbouwd als tarwe. Uit het instituut voor prehistorische geschiedenis te Keulen wordt bericht dat het verbouwen van spelt reeds in de late steentijd, rond 2500 jaar voor Christus, een grote bloei kende.

Spelt mist alle technische "verbeteringen" die op tarwe zijn toegepast en bevindt zich nog in de oervorm.
Het gedijt niet op met kunstmest behandelde grond, heeft een vrij lange, slappe en dunne stengel vergeleken met tarwe, zodat het bij een zware regenbui snel plat gaat liggen en mede daardoor niet met machines geoogst kan worden.

Speltkorrels zijn vrij lang en smal en zitten stevig ingepakt in verschillende vliezen. De stevige omhulling van de speltkorrel heeft als voordeel dat het ontsmetten van het zaaizaad met chemische middelen. zoals bij tarwezaad niet nodig is en dat spelt minder door ziekten wordt aangepast, zodat chemische gewasbestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Ook bevat het meer vitamines en mineralen dan andere graansoorten.

In het Duits is het is hun geliefde "Dinkel" en wordt nu nog steeds in een grote verscheidenheid van voedsel en dranken gevonden, van brood tot bier. Italianen noemen het "Farro" en daar wordt het gebruikt voor gastronomische soepen, pizzabodems, broden en cakes.

bron: http://www.voedingswaar.nl/speltmeel.htm